045 - 525 7300 - Prins Hendriklaan 167 - 6442 AD Brunssum - Gratis spreekuur maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur info@daemenpoelman.com

Monument

37_Daemen Advocaten 9-2012Daemen Poelman Advocaten is gevestigd in de gemeente Brunssum, onderdeel uitmakende van Parkstad Limburg. Het kantoor is opgericht in 1979 en daarmee het langst gevestigde advocatenkantoor van Brunssum. Het gebouw heeft vier spreekkamers voor gesprekken van vier tot acht personen en heeft 12 parkeerplaatsen op eigen terrein en bevindt zich op loopafstand van het centrum van Brunssum. In de huidige vorm bestaat het kantoor sinds 2014.

Het gebouw is een gemeentelijk, provinciaal en rijksmonument. Het is gebouwd in 1934 door architect Willems in de vormtaal van de “Nieuwe Zakelijkheid”. Stalen kozijnen, gestucte wanden zonder ornament, die de afwezigheid van bouwmassa suggereren, kenmerken deze stijl. Een pure bouwvorm voortkomend uit functionele eisen met strakke en geometrische vormen, welke stijl ook werd toegepast door de bekende architecten Rietveld en Peuts.

De poortoverkapping heeft een karakteristieke vorm gekregen in een halfronde beëindiging van de uitsnijding: een motief dat herhaald wordt in de ommuring van het dakterras, de opvallend zijnde afrondingen van portalen en voordeur en de geprofileerde zonweringskoven. De riante situering van het gebouw wordt benadrukt door de hoekoplossing van het glazen trappenhuis dat wordt bekroon met betonnen plaat met overstek. De vlaggenmast is bij deze bouwstijl een onmisbaar attribuut.

In het besluit van 25 mei 2000, waarbij het gebouw als beschermd rijksmonument werd aangewezen, werd vastgesteld dat het gebouw van cultuurhistorische waarde en van algemeen nationaal belang is als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling en als bijzondere uitdrukking van een daarmee samenhangende typologische bouwkundige ontwikkeling.

Het gebouw is met name als streektypische uitwerking van algemene architectuurstroming van nationaal belang. Het gebouw is vanwege de situering van belang voor de ontwikkeling en het aanzien van Brunssum. Bovendien beschikt het pand over een hoge mate van architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.